Tonia Văleanu

Ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Afaceri Europene, Misiuni și Relații Internaționale și studentă în anul II în cadrul programului Master in International Public Affairs din cadrul Facultății de Științe Politice a Universității București

Îmi amintesc cu drag și dor de cei 8 ani petrecuți în băncile Colegiului Național Zinca Golescu. Am devenit parte a poveștii Colegiului în anul 2006, ca elevă în clasa a V –a, și am decis să continui acolo și studiile liceale. Cum aș fi putut să îmi doresc să studiez oriunde altundeva când am văzut atmosferă frumoasă și ce oameni de calitate (elevi și profesori deopotrivă) sunt acolo?

Țin minte cum doamna profesoara de română, pe care am avut onoarea să o am ca profesoară timp de 6 ani,  și-a arătat disponibilitatea de a se întâlni o dată pe săptămână, în afara orelor de curs, cu elevii care își doreau să lucreze suplimentar pentru examenele naționale. Blândețea și priceperea cu care ne preda ne-au făcut pe mulți dintre noi să mergem cu drag sâmbăta la școală… nici acum nu îmi vine să cred că sala de clasă era plină în weekend.

Îmi mai amintesc și cum doamna dirigintă ne-a învățat să fim un colectiv unit, să fim prieteni și să lucrăm împreună ca să îi ajutăm și pe cei mai puțin norocoși ca noi. Ne-a învățat să fim oameni buni, să apreciem ce avem… și multă informatică. Șapte ore pe săptăpmână nu păreau niciodată suficiente pentru câte ar fi vrut dumneai să ne învețe, dar ne-a prins bine.

Am ținut să le menționez pe aceste două doamne extraordinare ca să înțeleagă cei ce citesc aceste rânduri de ce spun mereu cu mândrie că am studiat 8 ani acolo și ce mediu frumos în care să crești este. Aș mai avea multe exemple similare pentru că am avut norocul să întâlnesc foarte mulți profesori dedicați cărora le sunt recunoscătoare pentru tot ce m-au învățat (pe toate planurile), dar încerc să fiu succintă.

După liceu, am ales să studiez dreptul la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Țin să menționez că în anul în care eu am susținut admiterea la facultate, patru elevi din Zinca Golescu se aflau în primii 30 de candidați admiși.

În prezent sunt studentă în anul II în cadrul programului Master in International Public Affairs din cadrul Facultății de Științe Politice a Universității București și lucrez ca ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Afaceri Europene, Misiuni și Relații Internaționale.

Unde sunt și cine sunt se datorează într-o mare măsură Colegiului Național Zinca Golescu. Acolo s-au pus bazele persoanei care sunt acum, acolo am deprins multe principii de viață pe care încă le urmez, am cunoscut unii dintre cei mai buni prieteni pe care îi am  și s-au creat premisele pe care am început să îmi construiesc o carieră în domeniul dorit.

 Pentru toate acestea sunt recunoscătoare și zâmbesc ori de câte ori gândul mă poartă la acele vremuri, la curtea școlii, la stejarul devenit deja emblematic, la prieteniile create și la experiențele trăite.